Feedback

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης μελών & φίλων

Μέσα από το κίνημα η φωνή σου ακούγεται.

6. Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις, τις διεθνείς αντιξοότητες, τις εθνικές ανάγκες και τις ευρωπαϊκές προοπτικές, πώς – άραγε – πρέπει να ιεραρχήσουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες του Κινήματος Αλλαγής τα επόμενα χρόνια; Ποιους πρέπει προεχόντως να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε, σε ποιους να σταθούμε αρωγοί και σε ποιους απέναντι, ποιες πρακτικές θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε και ποιες να εξαλείψουμε;

Κάθε γενιά πληρώνει ένα τίμημα, μεγαλύτερο ή μικρότερο. Όμως, στην δεκαετία του 1980, ίσως και σε αυτή του 1990, νέα εργαζόμενα ζευγάρια είχαν την δυνατότητα, παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τα διψήφια επιτόκια, να αγοράσουν σπίτι και να αντιμετωπίσουν το κόστος εκπαίδευσης του ή των παιδιών τους. Σήμερα, η ακρίβεια και οι φόροι εκμηδενίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των νέων εργαζομένων.

Τα επακόλουθα αυτής της πραγματικότητας είναι πολλαπλά: υπογεννητικότητα, με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού, μειωμένη παραγωγικότητα , με ορατές παρενέργειες στην αποτελεσματική διαχείριση, στην προθυμία για ανάληψη ευθύνης και πρωτοβουλιών, στην αγάπη για εργασία και δημιουργία. Πολλοί, ικανοί και καταρτισμένοι, επιλέγουν την καταφυγή σε άλλες χώρες, αρνούμενοι την αποδοχή συμβιβασμού. Η έλλειψη αυτών των ανθρώπων προκαλεί διπλό κακό: αφενός στερεί την χώρα από απαραίτητα ταλέντα, αφετέρου συνιστά επένδυση (κόστος εκπαίδευσης) χωρίς ανταποδοτικότητα.

6.1. Η νέα γενιά πλήρωσε το κόστος, αλλά τώρα κινητήρια δύναμη

Αν κάποιος δεν θέλει κανέναν να αγνοήσει στον κατάλογο προτεραιοτήτων και κυρίως κανέναν να μην δυσαρεστήσει σε όσα τάξει, οι απαντήσεις μπορούν να γίνουν απέραντες και το Πρόγραμμα να θυμίζει τηλεφωνικό κατάλογο που το ανοίγεις και βρίσκεις αυτό που θέλεις. Για μας όμως, η ικανότητα και η τόλμη ενός πρωτοπόρου κινήματος είναι να εντοπίσει και να αναδείξει εκείνες τις πρωτοπόρες κατηγορίες που αν κινητοποιηθούν δυναμικά θα πάνε όλη την κοινωνία μπροστά. Και σε αυτές τις κατηγορίες πρέπει να ρίξουμε το βάρος της πολιτικής μας. Αν δεν πετύχουν αυτές, όλοι θα αποτύχουμε. Αν όμως πετύχουν, τότε όλη η κοινωνία θα πάει καλύτερα και το κράτος θα μπορέσει να ασκήσει την πολιτική του με πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Για μας λοιπόν, για το Κίνημα Αλλαγής, ο θεμελιώδης πρωταγωνιστής για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, την προσαρμογή της χώρας στην Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση, την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας με ισχυρή διεθνή παρουσία και ασφάλεια, είναι η σημερινή Νέα Γενιά!

Είναι όσοι στην αρχή της σταδιοδρομίας τους σημαδεύτηκαν από την κρίση και τα Μνημόνια και έμειναν χρόνια άνεργοι ή ξενιτεύτηκαν ή – και αν έμειναν - δούλεψαν με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από τα προσόντα τους.

Είναι αυτοί που έμειναν έγκλειστοι με την πανδημία και πρέπει διαρκώς να εκπαιδεύονται σε νέες τεχνολογίες και νέες μορφές επικοινωνίας για να μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας όλο και περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης αλλά με διαρκώς αμφισβητούμενα δικαιώματα και αμοιβές.

Είναι αυτοί που μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, χωρίς κρατική στήριξη και τραπεζική ρευστότητα, επιχείρησαν να κάνουν την γνώση τους παραγωγική, να σχεδιάσουν ανταγωνιστικά προϊόντα, να βγουν στις διεθνείς αγορές. Να δημιουργήσουν έτσι μια ολόκληρη γενιά νέων τολμηρών επιχειρήσεων που ξέρει να παίρνει ρίσκα, αλλά και να βρίσκει τρόπους συνεργασίας και ανάπτυξης.

Είναι όμως και όσοι παλεύουν ακόμα να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είτε οι ευκαιρίες είναι πολύ λίγες και πρέπει οι μεν να αποκτηθούν, οι δε να διευρυνθούν για να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανεργίας και έλλειψης κατάρτισης.

Βασικός στόχος του Προγράμματος μας είναι η περιγραφή συγκεκριμένων δράσεων για να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για την οικονομική πορεία και την επαγγελματική εξέλιξη της Νέας Γενιάς, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, αξιοκρατίας και προόδου. Από την προτεραιότητα που δίνουμε στην Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία και τις πρωτοβουλίες παραγωγικής ανασυγκρότησης, έως τις διευκολύνσεις και τα νέα εργαλεία τραπεζικού δανεισμού, ο στόχος είναι πώς η νέα επιχειρηματικότητα θα βρει πιο γόνιμο έδαφος να αναπτυχθεί και να στεριώσει.

Από τις δράσεις κατάρτισης σε νέες τεχνολογίες και δεξιότητες έως την απλοποίηση των κρατικών διαδικασιών αδειοδότησης, αξιολόγησης τεχνο-ερευνητικών προγραμμάτων και έγκρισης προϊόντων, ο στόχος είναι πώς η νέα επιχειρηματικότητα θα μπορέσει να ενταχθεί πιο ολοκληρωμένα στην παραγωγική διαδικασία και να βρει τις ευκαιρίες που της αξίζουν.

Για όλους τους νέους, είτε δοκιμάζουν την καριέρα τους σε μια επιχείρηση είτε σε ένα οργανισμό, θεμελιώδης προϋπόθεση για να αφοσιωθούν στην δουλειά τους με μεράκι είναι να έχουν μπροστά τους ένα ορίζοντα που δεν σκιάζεται από κομματικές παρεμβάσεις, ρουσφέτια και διαφθορά. Να ξέρουν ότι την πορεία τους θα την κρίνουν μόνο η δική τους ικανότητα και η άμιλλα των άλλων και όχι η πολιτική καμαρίλα, η οικογενειοκρατία και οι διασυνδέσεις. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε πώς μια άλλη θεμελιώδης προϋπόθεση για να έλθει η Νέα Γενιά στο προσκήνιο είναι να εμπεδώσουμε θεσμούς αξιοκρατίας, από τις προσλήψεις και την εξέλιξη στην Δημόσια Διοίκηση, έως τις χρηματοδοτήσεις του τραπεζικού τομέα και τα κάθε λογής Προγράμματα και επενδύσεις.

6.2. Γιατί πρέπει να πετύχει η Νέα Γενιά

Πολλοί ίσως θεωρούν αυτονόητο ότι η εξέλιξη μιας κοινωνίας βασίζεται στην πρόοδο και την επιτυχία της Νέας Γενιάς. Δυστυχώς όμως στην χώρα μας – έπειτα από τις αλλεπάλληλες και οδυνηρές κρίσεις - αυτή η παραδοχή δεν είναι πλέον καθόλου δεδομένη. Όχι μόνο αναφορικά με το επίπεδο ευημερίας που προσδοκά να έχει κάθε γενιά και να το βλέπει να βελτιώνεται σε σχέση με την προηγούμενη, αλλά και με τους ακόμα πιο θεμελιώδεις όρους δημογραφικής δυναμικής και εθνικής επιβίωσης.

Οι λόγοι που μας κάνουν να θεωρούμε την Νέα Γενιά ως την μεγάλη προτεραιότητα και στόχευση στο Πρόγραμμα μας είναι πολλοί, μεταξύ άλλων και οι εξής:

(α). Οικονομική εξέλιξη, παραγωγή, ανταγωνιστικότητα:

Σήμερα όλες οι χώρες – ιδιαίτερα μάλιστα στην ΕΕ – προσπαθούν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια νέα παραγωγική διαδικασία που βασίζεται στην Πράσινη και την Ψηφιακή Μετάβαση, την άνοδο της εθνικής ανταγωνιστικότητας και την επέκταση της απασχόλησης σε συνδυασμό με μια θετική προοπτική αμοιβών και κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία μετάβασης μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά μόνο αν υιοθετηθεί καθολικά από την Νέα Γενιά και οδηγήσει σε ένα νέο τρόπο οργάνωσης της εργασίας και των δραστηριοτήτων. Η συμμετοχή των μεγαλύτερων ηλικιών θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη καθώς θα βλέπουν την πορεία των πραγμάτων και – προπάντων – την κοινωνική τους χρησιμότητα και θα ξεπερνούν ευκολότερα μια φυσιολογική τάση να την αποφύγουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις παλιότερες δομές και νοοτροπίες. Από τις τεχνολογίες παραγωγής έως τα συστήματα εξυπηρέτησης του πολίτη, η συμμετοχή θα επεκτείνεται όσο περισσότερο οι νέοι εντάσσονται σε αυτά, τα κάνουν κτήμα τους αλλά και πεδίο διαρκούς βελτίωσης και άμιλλας.

(β). Κοινωνικό κράτος

Στόχος μας είναι να παρέχουμε μια σειρά από κρίσιμα δημόσια αγαθά σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και περιοχής. Από τις νέες οικογένειες, τα παιδιά, την διαδικασία μόρφωσης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την υγεία και τις συντάξεις, η Πολιτεία πρέπει να έχει την δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες αυτές με υγιείς πόρους που δεν θα οδηγούν το κράτος σε υπερχρέωση και δημοσιονομική κατάρρευση. Οι πόροι αυτοί θα προέρχονται από ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα και ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα.

Ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα πρέπει να είναι απλό και λειτουργικό, προπάντων όμως να είναι δίκαιο με εύλογες επιβαρύνσεις για τις διάφορες κατηγορίες εισοδημάτων και ιδιαίτερα για τον μεγάλο (και συχνά μάλιστα κρυμμένο) πλούτο. Αν το φορολογικό σύστημα είναι υπέρμετρα επιβαρυντικό και η Νέα Γενιά δεν βλέπει ανταποδοτικότητα στην ποιότητα και επάρκεια των δημοσίων αγαθών που παρέχει η Πολιτεία, τότε ή θα φύγει από την χώρα ή θα μιμηθεί και αυτή τις ίδιες μεθόδους απόκρυψης και ιδιοποίησης όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν. Για άλλη μια φορά, το σύστημα θα κυλίσει στις χειρότερες πρακτικές και η ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της χώρας θα χαθεί ξανά.

Ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι διαχρονικά αξιόπιστο και βιώσιμο για να μπορεί να εγγυηθεί ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα «λάβει τον κόπο του» όταν βγει στην σύνταξη. Και επίσης να αισθάνεται ότι τώρα που επιδοτεί τους σημερινούς συνταξιούχους στην διάρκεια της εργασίας του, είναι ένα καθήκον που και αυτουνού θα του το ανταποδώσουν οι μελλοντικές γενιές. Διαφορετικά, η αλληλεγγύη των γενεών θα δυσφημιστεί, θα οδηγήσει στην έχθρα των νυν με τους παλιότερους εργαζόμενους και καθένας θα κοιτάζει την πάρτη του σε ένα άτεγκτο ανταποδοτικό σύστημα. Η κοινωνία θα γεμίσει φτωχούς συνταξιούχους και όλοι θα ζουν με την καχυποψία του άλλου, οξύνοντας τις διαμάχες και τις αντιθέσεις μεταξύ των γενεών.

(γ). Δημογραφική αναγέννηση

Είναι καθολική διαπίστωση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή δημογραφική παρακμή που βαθμιαία οδηγεί σε συρρίκνωση του πληθυσμού της. Για να ανασχεθεί η μείωση του πληθυσμού προτείνονται κατά καιρούς διάφορα μέτρα προσέλκυσης και κατοικίας στην ελληνική επικράτεια, διαφόρων κατηγοριών ομογενών, συνταξιούχων άλλων χωρών της ΕΕ, κλπ. Αν και οι πολιτικές αυτές είναι θετικές επειδή αυξάνουν τον συνολικό πληθυσμό και αξιοποιούν καλύτερα το απόθεμα υποδομών της χώρας, αφήνουν ανέγγιχτη μια άλλη θλιβερή πτυχή του δημογραφικού προβλήματος: την συρρίκνωση των νέων ηλικιών σε σχέση με τις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν όμως η πληθυσμιακή συγκράτηση γίνεται κυρίως με ηλικιωμένους, τότε είναι θέμα χρόνου πότε θα καταρρεύσει η δυναμική της κοινωνίας σε όλα τα μέτωπα: από την παραγωγή και την καινοτομία έως την άμυνα και την στελέχωση του κράτους.

Για τον λόγο αυτό είναι κρίσιμο να θέσουμε ως στόχο την ενίσχυση της Νέας Γενιάς και την βελτίωση των προοπτικών της, ώστε να αποτελέσει αυτή τον κυριότερο μηχανισμό δημογραφικής αναζωογόνησης της πατρίδας μας. Πέρα από τα κίνητρα επιχειρηματικότητας, την κατάρτιση σε νέες τεχνολογίας και τις προοπτικές απασχόλησης, σχεδιάζουμε ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα παροχής κατοικιών σε νέα ζευγάρια ή διευκόλυνση ενοικίασης/απόκτησης, στήριξη γονεϊκών δράσεων και δράσεις ώστε η απόκτηση παιδιών να μην αποτελεί αντικίνητρο απασχόλησης ή επαγγελματικής εξέλιξης.

Πες τη γνώμη σου

Για να δεις τα σχόλια και να έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες της πλατφόρμας μπορείς εύκολα να συνδεθείς εδώ

Μπορείς να συμμετέχεις!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *