Feedback

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης μελών & φίλων

Μέσα από το κίνημα η φωνή σου ακούγεται.

5. ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Μετά την οικονομική κρίση του 2008 το πρόβλημα του Ιδιωτικού Χρέους άρχισε να μεγαλώνει, να γίνεται επιβαρυντικό για κάθε οικονομία και δυστυχώς πήρε μια νέα διάσταση λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και λόγω του πολέμου το πρόβλημα διογκώθηκε για τις επιχειρήσεις.

Προγραμματικός στόχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη, να προστατευθούν περιουσιακά στοιχεία των συνεπών οφειλετών και ιδιαίτερα η πρώτη κατοικία αλλά και δοθεί ο αναγκαίος κεφαλαιακός χρόνος και χώρος στις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν.

5.1 Η κατάσταση σήμερα

Σε παγκόσμιο επίπεδο η αύξηση του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επιδεινώθηκε την περίοδο της πανδημίας. Στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν περίπου στο 50% του ΑΕΠ, 2011 – 2012 κορυφώθηκε κατόπιν υπήρξε μια μικρή μείωση και σήμερα βρίσκεται στα επίπεδα του 2016, πάνω από το 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε απόλυτους αριθμούς, για το οικονομικά ασθενέστερο 50% η Ελλάδα διολισθαίνει από το 5.5% πλούτου τη δεκαετία του 2000 στο -1.8% χρέος το 2021. Δηλαδή, το οικονομικά ασθενέστερο 50% των ελληνικών νοικοκυριών έχει σήμερα περισσότερο χρέος από ό,τι πλούτο.

Ο τραπεζικός τομέας είναι εκτεθειμένος στο ιδιωτικό χρέος σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Ελληνικό ιδιωτικό χρέος ανήλθε σε 221 δισ ευρώ το 2021 και αυξημένο σημαντικά από τα 202 δισ ευρώ το 2019. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν το 2021 σημαντικά υψηλότερα του μέσου των χωρών της ΕΕ(12,8% ως ποσοστό του συνόλου των δανείων έναντι μόλις 2,1% στην ΕΕ).

Συνολικά το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δισ ευρώ, το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Οι απλήρωτες οφειλές προς Εφορία και ΕΦΚΑ ήταν 4,5 δις ευρώ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος τα νέα κόκκινα δάνεια ετησίως θα κυμαίνονται μεταξύ 4 – 6 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 1 εκ. τα κόκκινα δάνεια, είναι πάνω από 4 εκ. όσοι χρωστούν στην εφορία και πάνω από 2,3 εκ. όλοι όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ.

Παρ’ όλες τις δηλώσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση και μείωση των κόκκινων δανείων από τα τελευταία στοιχεία βλέπουμε ότι πάνω από το 50% των ρυθμίσεων ξανακοκκινίζουν σε διάστημα 3 έως 6 μηνών. Κόκκινα δάνεια είναι το 40% των στεγαστικών δανείων, 32% των επιχειρηματικών εκ των οποίων το 55% αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ούτε με το πρόγραμμα Γέφυρα, ούτε με το νέο πτωχευτικό κώδικα η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να ρυθμίσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να καταστήσει ένα ουσιαστικό εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών αντίστοιχα. Δεν έχει γίνει ακόμα η σύσταση του φορέα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και όταν συσταθεί οι δικαιούχοι θα είναι περίπου, μόνο 3.500!

Οι αναγκαίες πολιτικές οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των βασικών αιτιών σώρευσης του προβλήματος που είναι κυρίως

1. οι στρατηγικοί κακοπληρωτές (περίπου 20% του συνόλου, οι οποίο δεν καταβάλουν πληρωμές ούτε όταν ρυθμίζεται σε μικρότερες δόσεις η οφειλή τους) και

2. η οικονομική αδυναμία πληρωμής (80% του συνόλου) λόγω έλλειψης ρευστότητας.

5.2 Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Με δεδομένη και την αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού του Πτωχευτικού Κώδικα που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ και την απειλή για δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς από τα funds, κάνουμε μια σειρά από προτάσεις όπως οι εξής.

  • Προστατεύεται πλήρως η Α' κατοικία των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους.
  • Δίδεται δικαίωμα προσφοράς για την αγορά του δανείου στον δανειολήπτη, πριν πωληθεί στα funds .
  • Καθορίζεται η δυνατότητα με δικαστική απόφαση χαμηλότερων δόσεων για την εξόφληση δανείων, και ορίζεται σταθερό και χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις.
  • Για τους συνεπείς αλλά στην τρέχουσα συγκυρία οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, προβλέπεται η επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων της αποπληρωμής για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
  • Κατοχυρώνεται η προστασία της αγροτικής ακίνητης περιουσίας  

Παράλληλα θα προωθήσουμε την σύσταση των εξής φορέων για την διαρκή παρακολούθηση και αξιολόγηση του προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων:

  1. Σύσταση Υπηρεσίας Πιστοληπτικής Αξιολόγησης
  2. Σύσταση Φορέα Απόκτησης και Εκμίσθωσης Ακινήτων για Ευάλωτα και Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (περίπου 100.000).

Πες τη γνώμη σου

Για να δεις τα σχόλια και να έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες της πλατφόρμας μπορείς εύκολα να συνδεθείς εδώ

Μπορείς να συμμετέχεις!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *