Feedback

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης μελών & φίλων

Μέσα από το κίνημα η φωνή σου ακούγεται.

4.Ο κόσµος της εργασίας

Οι σοσιαλδηµοκράτες πιστεύουµε ότι η πραγµατική κινητήριος δύναµη της οικονοµικής και κοινωνικής
προκοπής είναι ο κόσµος της εργασίας, η µικρή και µεσαία τάξη, και ότι για να κινηθεί και πάλι η µηχανή
αυτή πρέπει Οι σοσιαλδηµοκράτες πιστεύουµε ότι η πραγµατική κινητήριος δύναµη της οικονοµικής και κοινωνικής προκοπής είναι ο κόσµος της εργασίας, η µικρή και µεσαία τάξη, και ότι για να κινηθεί και πάλι η µηχανή αυτή πρέπει να επενδύσουµε σε τρία πράγµατα: σε δουλειές και απασχόληση, σε εκπαίδευση και γνώσεις, σε ευκαιρίες. Πρέπει να επικεντρώσουµε στις περιοχές αυτές, για να κάνουµε τη χώρα µας ένα µαγνήτη για καλές δουλειές, να εξασφαλίσουµε ότι τα παιδιά µας, οι νέοι και οι εργαζόµενοι έχουν τα προσόντα να δουλέψουν στις θέσεις αυτές, και να κατοχυρώσουµε το ότι η σκληρή και παραγωγική δουλειά διασφαλίζει µια αξιοπρεπή ζωή και την προοπτική ότι τα παιδιά µας θα ζήσουν καλύτερα από εµάς.


Η κυβέρνηση επαίρεται για την µείωση του στατιστικού δείκτη της ανεργίας. Δεν αµφισβητούµε τα
στατιστικά στοιχεία, αλλά δυστυχώς η ευηµερία αφορά µόνο τους οικονοµικούς δείκτες. Η πραγµατική
κατάσταση στην αγορά εργασίας και την κοινωνία απέχει µακράν από την ειδυλλιακή εικόνα που
προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση.


Οι στατιστικοί δείκτες, οι «οικονοµικές επιδόσεις», η «ανάπτυξη» και η µείωση της στατιστικής ανεργίας στηρίζονται σε µια οικονοµική πολιτική που για τους εργαζόµενους δεν είναι ούτε ορθή, ούτε υπεύθυνη, ούτε αποτελεσµατική, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.


Αντίθετα, η ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική διευρύνει τις ανισότητες και την επισφάλεια στην αγορά εργασίας. Η συνεχής απορρύθµιση των εργασιακών σχέσεων - χωρίς την πίεση κάποιας τρόικας - και η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, αποτελούν αναπόσπαστο τµήµα και σηµαντικότατο παράγοντα της οικονοµικής πολιτικής και των «αναπτυξιακών επιδόσεων» και των «επενδύσεων» που δηµιουργούν κατά κύριο λόγο επισφαλείς θέσεις εργασίας αναξιοπρεπών µισθών.


Στο σηµείο αυτό έγκειται και η βαθιά διαφορά µας µε τις πολιτικές της Συντήρησης. Η εργασία αποτελεί την πιο απτή και υλική παράµετρο της ανθρώπινης ζωής, το θεµέλιο της ατοµικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας. Η προστασία της εργασίας, το δικαίωµα στην αξιοπρεπή δουλειά και ένα δίκαιο µισθό, η ενίσχυση του συνδικαλισµού, η µείωση των ανισοτήτων, η δίκαιη κατανοµή των φορολογικών βαρών και η αναδιανοµή βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής µας.


Για εµάς, την σύγχρονη σοσιαλδηµοκρατία, η οικονοµική ανάπτυξη, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα της οικονοµίας, η καινοτοµία και η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το µέσο και το όχηµα για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζοµένων και της µεσαίας τάξης, την πραγµατική µείωση των ανισοτήτων, την ουσιαστική προστασία των αδυνάµων και την αναγέννηση της ελπίδας ότι η νέα γενιά θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της. Η ατοµική και κοινωνική αξιοπρέπεια των εργαζοµένων είναι το µέτρο και το ύστατο κριτήριο των οικονοµικών επιδόσεων.


Αυτός είναι ο πυρήνας του προγράµµατός µας Πως ο κόπος και ο µόχθος του εργαζόµενου µπορεί να διασφαλίσει µια αξιοπρεπή ζωή και προοπτική για τα παιδιά µας; Τι προσαρµογές απαιτούνται για να επιβιώσουµε µε αξιοπρέπεια σε ένα περιβάλλον παγκοσµιοποιηµένων αγορών και στυγνού ανταγωνισµού; Είναι τάχα αναγκαίο οι προσαρµογές αυτές να καταστρατηγήσουν τις αξίες της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, της ισότητας και της ισοπολιτείας;


Η απάντησή µας είναι ότι όταν οι καιροί αλλάζουν, η τήρηση και η πίστη στις θεµελιώδεις αρχές µας απαιτούν να δίνουµε νέες και καθαρές απαντήσεις στις νέες προκλήσεις. Ότι η διατήρηση και προαγωγή των ατοµικών µας ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωµάτων απαιτεί συλλογική δράση. Η απάντησή µας είναι ότι µπορεί να υπάρξει µια οικονοµική πολιτική µε κέντρο τον άνθρωπο, µια αξιοπρεπή ζωή για τον εργαζόµενο και την οικογένειά του, ένα σπίτι που µπορείς να το πληρώσεις, µια ασφαλή σύνταξη που σου επιτρέπει να ζεις µε αξιοπρέπεια µετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, ένα σύστηµα υγείας που σε στηρίζει στις δύσκολες ώρες, τη βάσιµη ελπίδα ότι τα παιδιά µας θα έχουν δίκαιες ευκαιρίες να ζήσουν καλύτερα αν προσπαθήσουν αρκετά, την προοπτική για πρόοδο και προκοπή στις πιο αδύναµες και φτωχές οικογένειες.

Πες τη γνώμη σου

Για να δεις τα σχόλια και να έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες της πλατφόρμας μπορείς εύκολα να συνδεθείς εδώ

Μπορείς να συμμετέχεις!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *