Feedback

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποστήριξης μελών & φίλων

Μέσα από το κίνημα η φωνή σου ακούγεται.

3. ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Στρατηγικός στόχος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι η πλήρης απασχόληση, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό προτείνονται:

1. Κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας στο ιδιωτικό τομέα. Στήριξη των ανέργων και πολιτικές ένταξης τους στην εργασία.

i. Για κάθε 1.000 ευρώ που κοστίζει σε μια επιχείρηση η επιπλέον πρόσληψη νέων εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, αυτή φορο-απαλλάσσεται για 1.500 ευρώ (για 3 χρόνια).

ii. 4ετές πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης για πρόσληψη 50.000 νέων και 50.000 μακροχρόνια άνεργων (100% τον πρώτο χρόνο, 75% το δεύτερο χρόνο, 50% τον τρίτο χρόνο και 25% τον τέταρτο χρόνο.)

iii. Voucher 600 ευρώ τον μήνα για ένα χρόνο σε κάθε απολυμένο. Το voucher μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως επιδότηση εργασίας σε εργοδότη για πρόσληψη του ανέργου.

iv. Κουπόνι κατάρτισης σε κάθε νέο με τη συμπλήρωση 6 μηνών εγγραφής στον ΟΑΕΔ και σε κάθε μακροχρόνια άνεργο μετά από 12 μήνες.

v. Οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης εντός 6μήνου από την εγγραφή του ανέργου, θα του προτείνουν μια θέση εργασίας, ή κατάρτισης, ή εργασιακής εμπειρίας.

vi. Κάρτα απεριόριστων διαδρομών στα ΜΜΕ για τους μακροχρόνια άνεργους

2. Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική πράξη ή νόμο, που αφορά την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

3. Κατάργηση των διατάξεων νόμων της ΝΔ που καταστρατηγούν εργασιακά δικαιώματα και συμφωνία της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους για Νέα Ρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που εξασφαλίζει την ομαλή προσαρμογή στις νέες συνθήκες της παραγωγής, με σαφείς κανόνες προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

4. Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμός του από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

5. Οι γενικοί όροι αμοιβής και απασχόλησης των εργαζομένων διαμορφώνονται με Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Οι ατομικές συμβάσεις καθορίζουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις. Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

6. Πλήρη δικαιώματα στους εργαζόμενους με τηλεργασία, στις πλατφόρμες και στις υπηρεσίες delivery. Απαρέγκλιτη τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και ιδιαίτερα του ωραρίου εργασίας.

7. «Εγγύηση Μαθητείας» για τους νέους, ώστε με την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική άσκηση, να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους.

8. «Κοινωνικό Συμβόλαιο της Ψηφιακής Εποχής» για την ενίσχυση της πρόσβασης όλων στην γνώση και στις νέες τεχνολογίες. Και Πρόγραμμα «Δια Βίου Απασχόλησης» με συνεργασία κράτους- κοινωνικών εταίρων-εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ώστε να παρέχεται η αναγκαία συνεχής κατάρτιση των εργαζόμενων και να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.

9. Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με επαναφορά του στο Υπουργείο Εργασίας και με έμφαση στην:

i. αποκατάσταση του αισθήματος «ασφάλειας» του εργαζόμενου.

ii. καθολική εφαρμογή της κάρτας εργασίας και του Συστήματος Εργάνη.

iii.μηδενική ανοχή απέναντι στην μαύρη και αδήλωτη εργασία.

iv. μηδενική ανοχή παραβίαση των δικαιωμάτων της μητέρας.

v. αυστηρότατη τιμωρία σε φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης.

10. Στήριξη των συνδικαλιστικών ελευθεριών, και ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου.

11. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ.

12. Ανοίγουμε τον διάλογο για την μελλοντική μείωση του χρόνου εργασίας, στο πλαίσιο αύξησης της παραγωγικότητας, της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών, της αυτοματοποίησης και ρομποτικής. Μόνο έτσι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων.

13. Κοινωνική Ασφάλιση:

Βιώσιμες λύσεις για αξιοπρεπείς συντάξεις.

Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η ευθύνη του κράτους να διασφαλίζει ένα Δημόσιο, Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα, που εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες. Χρειάζεται Εθνικός Διάλογος για μια ουσιαστική Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα:

1. Να είναι βιώσιμο, αλλά και να συνδυάζει με μια νέα αρχιτεκτονική την αναγκαία ανταποδοτικότητα με την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την άρση των αδικιών.

2. Να εγγυάται στους νέους ανθρώπους, ότι θα έχουν ανάλογα με σήμερα δικαιώματα στο τέλος του Ασφαλιστικού τους Βίου.

Προτείνουμε:

1. Θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ.

2. Αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων του ΕΦΚΑ (προσλήψεις, ψηφιακή επάρκεια) με στόχο την έκδοση όλων των εκκρεμών συντάξεων.

3. Ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης, με σύσταση και ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων.

4. Αυξήσεις στους συνταξιούχους από το 2023, ώστε να αντιμετωπιστούν οι απώλειες λόγω του πληθωρισμού.

Πες τη γνώμη σου

Για να δεις τα σχόλια και να έχεις πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες της πλατφόρμας μπορείς εύκολα να συνδεθείς εδώ

Μπορείς να συμμετέχεις!

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *